In een artikel in Het Laatste Nieuws en een interview op JOE vertelt regisseur Jan Verheyen te zijn opgelicht bij de aankoop van een bouwgrond in Spanje.
Een stuk grond van 11 hectare in Antequera, Andalusië, bleek de miskoop van zijn leven.
Dat de lokale overheid een totale bouwstop in de provincie had aangekondigd was een detail dat de makelaar nooit vertelde. Met andere woorden: Jan Verheyen kocht een stuk grond waar hij nooit zijn droomhuis op zal mogen zetten. Een grap van 6 nullen die eigenlijk kon vermeden worden.
Ruimtelijk ordening in Spanje is niet evident. Er zijn talloze verhalen van onaangename ruimtelijke beslissingen die opduiken na de aankoop en de koper achterlaat met een kat in de zak. Zoals Jan Verheyen. Alvorens je iets ondertekent, bekijken wij voor alle zekerheid de ruimtelijke plannen. Dan had dit verhaal al kunnen vermeden worden.
Maar deze miskoop legt nog een groter algemeen probleem bloot. Wat in België inderdaad pure ‘oplichting’ zou zijn, is in Spanje gewoon wettelijk volstrekt toegestaan: de makelaar hoeft je officieel geen gebreken of andere problemen te vermelden.
De Spaanse vastgoedmarkt is gewoon zo weinig gereglementeerd dat iedereen makelaar kan worden en met slechte intenties veel schade kan berokken aan de koper. Want voor alle duidelijkheid: een vastgoedmakelaar werkt in opdracht van de eigenaar, en zal er dus alles aan doen om je zo snel mogelijk een handtekening te laten zetten, voor zijn zo groot mogelijke commissie (lees: aankoopprijs). Want ruimtelijke ordening is één zaak.
Er kan zo veel mis gaan in élke stap van een Spaanse vastgoedaankoop: – is het appartement/huis technisch in orde? – zijn alle documenten reglementair? – is de eigenaar wel de juiste of enige eigenaar? – onderhandel ik wel de juiste prijs met de juiste referentiebasis (dus niét de Belgische immo-markt)? – …
Lijkt die Spaanse droom nu gedoemd om een nachtmerrie te worden? Niet per sé.
Laat je gewoon best bijstaan door een expert, in alle stappen van het aankoopproces. En eentje die JOUW belangen verdedigt, niet die van de eigenaar.
Comments